Ο Ιβάν Σαββίδης σε τοποθέτηση του στην ελληνική Βουλή και την ειδική επιτροπή ελληνισμού της διασποράς στάθηκε στην ανάγκη εισροής κεφαλαίων από τους Έλληνες του εξωτερικού και ζήτησε την βοήθεια της κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία των επενδύσεων τους.
Για 32 λεπτά, ο Ιβάν Σαββίδης ανέβηκε στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου και τοποθετήθηκε στην ειδική επιτροπή του ελληνισμού της διασποράς, στο πλαίσιο του «Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας» και της συνεχιζόμενης συζήτησης στην Επιτροπή για την ανάγκη «Επενδύσεων Ομογενών» στη χώρα, ενόψει της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Για τα στενότερη συνεργασία των Ελλήνων της διασποράς με την Ελλάδα
«Θέλων να επιδιώξω την μεγαλύτερη προσέγγιση της ομογένειας με την ιστορική τους πατρίδα. Πριν από ένα χρόνο αναρωτήθηκα: «Άραγε έχουμε εμείς οι Έλληνες της διασποράς το δικαίωμα να συμμετέχουμε στα κοινά της Ελλάδας και για μένα ήταν σαφής η απάντηση και τότε και τώρα. Ο χρόνος που πέρασε επιδείνωσε τα προβλήματα κι έφερε νέα δεινά στην χώρα και έδειξε ότι είχα δίκιο. Περίπου 7 εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας, την πιο θετική μερίδα του ορθόδοξου κόσμου και είναι φορείς της ελληνικές ιδέας. Όλοι μας παρακολουθούμε την εντατικοποίηση της μετανάστευσης, που σαρώνει την Ελλάδα.
«Θέλων να επιδιώξω την μεγαλύτερη προσέγγιση της ομογένειας με την ιστορική τους πατρίδα. Πριν από ένα χρόνο αναρωτήθηκα: «Άραγε έχουμε εμείς οι Έλληνες της διασποράς το δικαίωμα να συμμετέχουμε στα κοινά της Ελλάδας και για μένα ήταν σαφής η απάντηση και τότε και τώρα. Ο χρόνος που πέρασε επιδείνωσε τα προβλήματα κι έφερε νέα δεινά στην χώρα και έδειξε ότι είχα δίκιο. Περίπου 7 εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας, την πιο θετική μερίδα του ορθόδοξου κόσμου και είναι φορείς της ελληνικές ιδέας. Όλοι μας παρακολουθούμε την εντατικοποίηση της μετανάστευσης, που σαρώνει την Ελλάδα.
Πολλοί νέοι αισθάνονται καλύτερα έξω από τα όρια Ελλάδας. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να βρει τις λύσεις, μόνο σε στενή συνεργασία, με την ομογένεια και την δημιουργία κέντρων lobbying σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει συστηματικά και επαγγελματικά και όχι με τον παλιό τρόπο και θα πρέπει να εγγυάται μερικά κίνητρα. Από την διαδικασία της χορήγησης της ιθαγένειας ως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της διασποράς που είναι κατοχυρωμένος συνταγματικό δικαίωμα σε όλες τις άλλες χώρες.
Για τις δικές του επενδύσεις στην χώρα
Για τις δικές του επενδύσεις στην χώρα
Χαίρομαι με κάθε προσέλκυση επενδύσεων από Έλληνες της διασποράς. Για παράδειγμα θα αναφέρω τον δικό μου όμιλο εταιριών. Η επενδυτική μου δραστηριότητα στην Ελλάδα άρχισε το 2013 και θα προσπαθήσω με λεπτό τρόπο να επισημάνω το πρόβλημα. Ο συνολικός όγκος επενδύσεων μου στην Ελλάδα ανήλθε πάνω από 1.130 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνολικός όγκος των φόρων σε αυτό το διάστημα που πλήρωσα στο ελληνικό κράτος ήταν 308 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 1000 άτομα βρήκαν δουλειά, ενώ πάνω από 30 επενδυτικά πρότζεκτ τρέχουν αυτή τη στιγμή.
Ένα από τα πιο σημαντικά και επώδυνα είναι η καπνοβιομηχανία ΣΕΑΚΠ, που αγοράστηκε με έλλειμμα πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, πρόβλημα με πολλά χρέη στις μισθοδοσίες, χρέη στα αγροκτήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα πέρυσι, απέφερε 1,3 εκατ. ευρώ κέρδη! Τώρα η σταθερή πορεία της επιχείρησης επιτρέπει εργασιακή σιγουριά σε πάνω από 5000 οικογένειες αγροτών.
Το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» μετατράπηκε από εγκαταλελειμμένο κτίριο σε ευημερούσα επιχείρηση που επανέκτησε την φήμη αξιοθεάτου της πόλης και τα κέρδη ξεπέρασαν τις 600.000 ευρώ. Αν με ρωτήσετε αν είμαι ευχαριστημένος ή πόσο ελκυστική ή βολική είναι η ελληνική αγορά, ως Έλληνα της διασποράς, εγώ πάντα θα δίνω έμφαση στο ότι είμαι ένας φιλοξενούμενος και ένας ξένος επενδυτής ταυτόχρονα.
Η Ελλάδα χάνει το επενδυτικό παιχνίδι, οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις δεν ουσιαστικές, τα δάνεια των εγχώριων τραπεζών δεν έχουν ελκυστικούς όρους και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση. Τα στατιστικά του 2013 (-3,6 δις) και του 2014 (1,4 δις) δείχνουν ότι ξένες επενδύσεις έχουν αρνητικά μεγέθη, αφού στην χώρα δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός στήριξης των επενδύσεων.
«Για την Θέρμη περιμέναμε 7,5 χρόνια μία απάντηση»!
«Η τροχοπέδη στην ανάπτυξη στηρίζεται σε 5 παράγοντες – κλειδιά:
1. Η έλλειψη των οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις. Κάθε ένας πρέπει να πει στον εαυτό του: «έχω άραγε κίνητρα να επενδύσω στην Ελλάδα. Τα υψηλά ρίσκα οφείλονται στην απουσία κρατικής πολιτικής προστασίας, που θα μπορούσε να έχει διάφορα εργαλεία, όπως φορολογικά κίνητρα, επιχορήγηση επιτοκίων, κρατικές εγγυήσεις για να στηρίξει τους επενδυτές.
2. Στην πάταξη της γραφειοκρατίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν φέρουν καμία ευθύνη στην επανεξέταση των αιτήσεων για επενδύσεις, αλλά δεν μπορεί η δημοκρατία να καλύπτει παραβιάσεις ή αγνόηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Εκεί πρέπει να χτυπήσει συναγερμός. Ως παράδειγμα θα σας φέρω το παράδειγμα ενός προπονητικού κέντρου που θέλαμε να χτίσουμε στην Θέρμη. Δεν υπάρχουν πιο γελοίες καταστάσεις. Ο χρόνος αναμονής απαντήσεων στα επίσημα αιτήματα μας που πρέπει να περάσουν από διάφορες κρατικές αρχές, αλλά και οργανισμούς τρίων κράτησε 2812 ημέρες, πάνω από 7,5 χρόνια δηλαδή!
3. Στην απουσία δυνατότητας σχεδιασμού επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπάρχει μία άσημη κρατική πρακτική στην λήψης των φορολογικών αποφάσεων εκ των υστέρων. Δεν μπορείς να συνάψεις βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο με εταίρους διότι δεν ξέρεις φορολογικά ρίσκα, που μπορεί να αλλάξουν μετά από λίγο χρονικό διάστημα.
4. Απουσία των μηχανισμών προστασίας των ιδιοκτητών σε ότι αφορά τους φόρος. Για παράδειγμα, εγώ αγόρασα από το κράτος την ΣΕΚΑΠ. Το κράτος μου ανέφερε τα προβλήματα και τα οποία δέχθηκα, όμως μετά από δύο χρόνια μας είπαν ότι υπήρχαν επιπλέον χρέη κι ότι έπρεπε να πληρώσουμε επιπλέον 37 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κηρύξουμε την επιχείρηση σε χρεοκοπία.
5. Τα υπερβολικά διογκωμένα δικαιώματα των συνδικάτων. Στην ΣΕΚΑΠ φάγαμε δύο χρόνια για να συνάψουμε λογικές σχέσεις με τα συνδικάτα. Συνολικά 72 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν για αυτό τον λόγο. Το 2013 λόγω απεργιών δεν έγιναν παραγγελίες 13 εκατομμυρίων ευρώ και πληρώσαμε πάνω από 580.000 ευρώ σε πρόστιμα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι επενδυτές δεν θα έρθουν σε μία χώρα, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα γίνεται με λιγότερο συμφέρον και ανταγωνιστικές συνθήκες από ότι αλλού. Χωρίς νομοθεσία που θα στηρίζει επενδυτές δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη. Γι’ αυτό στον αναπτυξιακό νόμο που εκπονείται, σας προτείνω να εξετάσετε ενδεχόμενο θεσμοθέτησης του εστιακού ξένου επενδυτή.
Αυτοί που έχουν κάνει μία αίτηση θα πρέπει να έχουν κάποια πλεονεκτήματα. Επαφές με τοπική κοινότητα, άμεση και μόνιμη επαφή με την κυβέρνηση, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και με αρμόδιους υπουργούς κάθε μήνα, ώστε να βλέπουν την ανάπτυξη στα πρότζεκτ και αυτό το στάτους να διατηρείται για τρία χρόνια με περαιτέρω παράταση. Όσοι δεν πληρώνουν φόρους, να χάνουν αυτό το δικαίωμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Από τις απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα θα δοθεί η απάντηση για το κλίμα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Με τη πρότερη θητεία στην ρωσική Δούμα, σας λέω ότι πρέπει αυτός ο νέος αναπτυξιακός νόμος να ψηφιστεί, όσο πιο γρήγορα. Τα δικαιολογητικά των εστιακών ξένων επενδυτών πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα, ώστε να μπορεί αυτός να παίρνει τις απαραίτητες άδειες / έγγραφα για να αρχίζει την δράση. Ο νόμος να προβλέπει ποινές για παρακώλυση αδειών.
Ας μιλήσουμε για τον τουρισμό που έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές. Το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων είτε είναι προβληματικά είτε έχουν ακόμα δάνεια. Όλα αυτά σε συνθήκες μίας αυξανόμενης ροής τουριστών. Αυτό σημαίνει πως είτε οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους και βγάζουν τα χρήματα από τις επιχειρήσεις τους είτε δεν είναι καλή η διαχείριση. Σε αυτή την περίπτωση, τα χρέη πρέπει να ανταλλάσσονται με μετοχές, ώστε οι ιδιοκτήτες να αλλάζουν άμεσα για πιο αποτελεσματικούς λόγους.
Θα πρέπει να γίνεται ακόμα πιο αυστηρή αντιμετώπιση, με bussiness, προκαταβολές φόρων και φυσικά να αλλάξουν οι σχέσεις με τα συνδικάτα. Αν ένας επενδυτής είναι εντάξει και πληρώνει τα πάντα θα πρέπει να έχει και κάποια δικαιώματα. Να περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο ανώτατο νούμερο ο αριθμός των μερών απεργίας. Λόγω απεργιών το ελληνικό δημόσιο δεν πήρε 72 εκατομμύρια και οι επενδυτές είχαν ζημιές άλλα 7. Δεν πρέπει να γίνονται τροποποιήσεις στην φορολογική νομοθεσία με αναδρομική ισχύ.
Μόνο ριζικές αλλαγές στην νομοθεσία μπορούν να επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να κάνει ποιοτικό άλμα και να ξεπεράσει την ύφεση. Ο επενδυτής πρέπει να λαμβάνει προστασία. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει ακόμα μία πολιτική ήττα στη χώρα. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να υπάρχει νέα κυβέρνηση. Ένας επενδυτής δεν θα πάει στο χάος. Να γίνει ένα μνημόνιο ή συμφωνία, το οποίο θα υπογράφει ο πρόεδρος της δημοκρατίας και θα προστατεύει τους επενδυτές. Κάποιος πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων σε περιπτώσεις πολιτικών αλλαγών.
Εγώ διαβεβαιώνω ότι οι Έλληνες της διασποράς, όπως είδα και από το πρόσφατο ταξίδι μου στις Η.Π.Α. ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν, για να να διευκολύνουμε το φορτίο. Να καθίσουμε τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συγκροτήσουμε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων από μέλη της διασποράς. Είμαι χαρούμενος που αρχίζουμε διάλογο και θα βρούμε τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην σημερινή συνάντηση. Είμαι σίγουρος ότι μόνο από κοινού μπορούμε να το κάνουμε οι Έλληνες της της Ελλάδας και οι Έλληνες της διασποράς, που θα είναι οι βασικοί επενδυτές που θα έχουν προτεραιότητα.
πηγή: sdna.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου